Er zijn verschillende functies binnen de Scutterie; elk van hen heeft als doel Steenwijk zo goed mogelijk te verdedigen tegen haar vijanden. Interesse in een functie? Stuur ons een e-mail of kijk op onze Facebook-pagina!
De sergeant
De sergeant is de operationele leider van de Scutterie. Hij geeft de commando’s die de rest van de troepen gaan uitvoeren. Hij houdt het overzicht en zorgt dat de troepen zich netjes, ordelijk en veilig gedragen, zowel tijdens het marcheren als in het gevecht. De sergeant draagt rood-wit-zwarte veren op zijn helm (de kleuren van Steenwijk) als teken van trouw aan de stad, alsmede een oranje sjerp om zijn middel om zijn loyaliteit aan Willem van Oranje te benadrukken
De vaandeldrager
De vaandeldrager (of vaandrig) is vaak een man van gegoede komaf. Dit zie je terug aan zijn rijk versierde kleding en harnas. De vaandeldrager loopt met het vaandel; een doek met daarop het patroon (symbool) van de Scutterie. De vaandrig is de laatste man die mag vallen in het gevecht; wordt het vaandel veroverd of vernietigd, dan wordt de Scutterie opgeheven. Een grotere schande kan men zich niet voorstellen!
We zoeken nog een extra vaandeldrager. Wie is bereid zich in de extra mooie kledij te dossen voor de stad Steenwijk?! Ben jij dat? Geef je dan nú op!
de musketier
De musketier vecht voornamelijk met een musket; een voorloper van het moderne geweer. In de 16e eeuw werd het musket verbeterd tot een geducht wapen dat steeds meer de langeafstandswapens van de Middeleeuwen – bogen en kruisbogen- begon te vervangen. De Scutterie heeft voor nu twee musketten, welke voor een jaar leenbaar zijn. Na dit jaar kan de aanstaande musketier het wapenverlof aanvragen bij de politie en een eigen musket kopen.
De kanonnier
De kanonnier is een bemanningslid van een kanon; nog een langeafstandswapen dat sinds de Middeleeuwen bestaat en dat in de 16e eeuw werd doorontwikkeld tot een geducht wapen. Kanonnen schieten in 1580 de muren van de vestingssteden kapot met zware loden kanonskogels. Overigens werken de kogels ook erg goed op aankomende groepen vijanden….
De Scutterie is in het bezit van een prachtig replica van een kanon dat uit de oude gracht is opgevist. Nu alleen nog mensen om haar te bemannen en klaar te maken voor de strijd! Interesse? Dan kunt u via de Contact-knop u zich gerust aanmelden
De piekenier
Piekeniers vechten met een 3 meter lange spies met stalen punt. Doel is om de vijand vanaf een veilige afstand uit te schakelen. Piekeniers worden vaak ingezet bij tegenaanvallen buiten de stadsmuren. Om zich te beschermen hebben ze een kuras aan (rug- en borstpantser), dat ze nog kunnen aanvullen met schouderstukken of tassetten (bovenbeenpantser). Sommigen zwarten hun harnas om het tegen roest te beschermen. De meeste piekeniers dragen een houwdegen om zich tegen vijanden van dichtbij te beschermen.
Op zoek naar een stoere functie binnen de Scutterie? Dan is piekenier zijn misschien wat voor u!
De Zweihänder
De Zweihander is een enorm zwaard dat je met twee handen moet hanteren. De Zweihänder wordt ingezet om vijandelijke piekenblokken te doorbreken. Ook doen ze dienst als poortwachter want zeg nu zelf………. elke dief bedenkt zich wel twee keer voor hij de poort doorglipt, als daar een joekel van een zwaard de wacht houdt!
Stoere mannen en vrouwen opgelet! Er is nog een functie open voor Zweihänder! Nieuwsgierig geworden? Meldt je dan nu aan!
De Rondassier
De rondassier is gewapend met zwaard en schild. Zijn naam komt van de rondas; een type schild met in het midden een knop met al dan niet een scherpe punt erop, waardoor je het schild niet alleen voor de verdediging maar ook voor de aanval kunt gebruiken. Rondassiers worden gebruikt als stoottroepen of als lijfwacht van belangrijke personen zoals hopman Johan van den Kornput en de vaandeldrager van de Scutterie van St. Clemens.
Er zijn nog plaatsjes voor rondassiers vrij in de Scutterie. Lijkt het je wat? Meldt je dan nu aan!
Het kampgevolg
Niet iedereen die aangesloten is bij een Scutterie komt erbij om te vechten. Je kunt ook een burgerfuctie vervullen, zoals marketen(st)er, musicus, naai(st)er, leerbewerk(st)er, kok(kin) enzovoorts. De specifieke rollen die je op kunt pakken zijn zeer divers, net als het werk wat erbij hoort; eten verkopen/serveren, koken, wassen, kleren verstellen, wapens of harnassen poetsen, leerwerk zoals leren buidels, zakjes, schedes e.d. maken of herstellen….. De lijst is zowaar eindeloos! Al die mensen samen noemen wij het kampgevolg.
Lijkt het je leuk om een authentiek 16e eeuws kamp te bemensen en te zorgen dat de Scutterie krijgt wat ze nodig heeft? Dan zijn wij op zoek naar jou!